Se alla

Liberalerna reagerar mot omorganisation i Åstorps kommunstyrelse

Fredag 7 februari 2020

Vi ser en väldigt beklaglig utveckling i Åstorps kommun som saknar motstycke i den nationella politiken. När vi liberaler och Åstorpsalliansen driver vår politik i Åstorps kommunstyrelse och får igenom den, så måste den stoppas till varje pris. Centerpartiet och Socialdemokraterna i Åstorp ändrar och säkrar upp så att de får igenom sin politik på de olika nivåerna i kommunen medan Sverigedemokraterna hejar på. S och C arbetar för att lösa SD:s interna stridigheter som resulterat i att SD, efter sitt krav på proportionella val i kommunstyrelsen, blivit av med inflytandet i kommunstyrelsen. Alliansens platser minskar, två oberoende politiker tas bort och S plus C stärker sitt aktiekapital och får behålla antalet ledamöter i styrelsen och får även majoritet i kommunstyrelsens arbetsutskott. S och C får behålla sina fem platser medan SD får tre och Åstorpsalliansen blir av med en.

När S och C känner sig hotad av vår politik så väljer de att liera sig med SD och ändra om i organisationen!

Hur ser man på både S och C i Åstorp på nationell nivå när man som styre går in och ändrar i kommunens beslutande nämnder för att låta SD bli av med sina interna stridigheter och oberoende politiker i kommunstyrelsen. En situation som SD själva har satt sig i.

Vad blir nästa steg för att rubba oss och sätta demokratin åt sidan? Vad blir nästa steg för att stoppa oss starka oppositionspolitiker som driver på för ett bättre Åstorp? Är det på detta vis vi ska hantera den kommunala demokratin? Är det på detta vis S och C förbereder för ett framtida styre i kommunen? Är det S och C:s intentioner att skapa en ohelig allians?

Det finns just nu oändligt många frågor som vi gärna skulle vilja ha svar på, men det troliga är att S och C lägger locket på för oppositionen, som så många gånger förr. Sedan 20 år tillbaka har S och C aktivt arbetat för att utesluta partierna i Åstorpsalliansen från all form av insyn i de demokratiska processer som ska vara transparent så att vi som väljare kan möta de beslut som politiken tar.

S och C bör se över sin interna demokratiska process. Vi är helt övertygad om att både väljare och medlemmar i båda partier har betänkligheter i att skära i den demokratiska organisationen för att gå runt SD:s krav på proportionerliga val och för att möta och lösa SD:s interna problematik med att behålla sina politiker.

S och C bör helt enkelt titta på sin egen organisation och skärskåda sina missvisande aversioner mot L, M och KD. Att spela med demokrati i ett läge som vi har idag vinner varken S eller C på. Det är intressant att se företrädare för S och C förhandlar med SD om politik och organisation på kommunnivå och medan på riksnivå kan ni inte stå bakom dem.

Makten har blivit viktigare än den politik vi för. Det är ett spel med väljarnas röster och ett hyckleri som saknar förankring i både ideologiska och demokratiska värderingar. Åstorp förtjänar bättre och det är styret inte villiga att erkänna. Något vi i Liberalerna och Åstorpsalliansen på det bestämdaste menar.